Beszámoló az éves jogérvényesítési konferenciáról

Idén a szokásostól eltérően, az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala Authenticity projektjének részeként, jogérvényesítési tréning formában rendezték meg az éves jogérvényesítési konferenciát 2024. szeptember 17. és 18. között, aminek a pécsi Corso Hotel adott otthont. Pécs városa Magyarországon elsőként csatlakozott az Authenticity projekthez 2024. február 14-én, két évre elkötelezve magát ezzel a szellemi tulajdon védelme és hamisítás elleni küzdelemben való aktív részvétel mellett.

Az SZTNH a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) megszüntetése óta másodszor vállalta a konferencia megszervezését. A hagyományt folytatva a szakmai rendezvény első napját a gyógyszerhamisítás elleni küzdelem, a másodikat pedig az IP jogérvényesítés aktuális kérdéseinek szentelte.

A gyógyszerhamisítás elleni küzdelem témáját vizsgáló nap különlegessége, hogy a „train the trainer” elv fontosságát felismerve a program hangsúlyos akadémikus jelenléttel egészült ki: az egyik panelbeszélgetést kifejezetten a gyógyszerhamisítás büntetőjogi tényállásának jogi oktatásához kapcsolódó kihívásoknak szentelték, mely téma megértését a Pécsi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karának vezetői és kutatói segítették. A konferencia, a korábbi tapasztalatokat folytatva, nagy hangsúlyt fektetett (gyógyszerhamisítás elleni hatósági fellépés mind szabálysértési, mind büntetőjogi szintjén) arra, hogy az eljáró hatóságok képviselői eljárási módszereit és mindennapi nehézségeit konkrét jogeseteken keresztül szemléltessék, illetve mutassák be. A beszélgetés során a Nemzeti Adó-és Vámhivatal helyi szakértője, a szerb határszakasz ellenőrzését végző vármegyék vámos és a reptéri területének képviselői, a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Siklósi Rendőrkapitányság szakértői osztották meg tapasztalataikat, és tették ezt a közönség folyamatos, interaktív formában történő bevonásával.

Az első napot záró kerekasztal-beszélgetés témájába a Pécsi Járási Ügyészség vezetője által ügyészi, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ képviselőjén keresztül hatósági, a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi karának dékánja és a Szent Margit Kórház vezető gyógyszerésze által pedig (mind akadémikus, mind gyakorló oldalról) gyógyszerszakmai szemszögből tekinthettünk be. A panel a korábbi tapasztalatokkal összhangban ismét rámutatott a gyógyszerhamisításhoz kapcsolódó megfelelő kommunikáció és érzékenyítés fontosságára.

A konferencia második napjának fókuszában – az Authenticity projekt bemutatásáról szóló SZTNH-s prezentációt követően - az online térben elkövetett, a szellemi tulajdonjogok különféle területeit érintő jogsértések elleni küzdelem megismerése állt, amihez a közönség megfelelő jogi hátteret, valamint gyakorlati példákat is kaptak az előadóktól.

A témához kapcsolódó első panel különlegességét az adta, hogy az IP jogérvényesítés egy speciális, a sport és egyéb élő eseményeket érintő kalózkodás témáját dolgozta fel. Jogosulti oldalról a ProArt, médiaszakmai oldalról a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete, hatósági oldalról pedig a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság szakértője vett részt a kerekasztal-beszélgetésben , amelynek egyik fontos megállapítása az volt, ahogy arra a beszélgetést moderáló Dr. Horváth Péter, a ProArt igazgatója és az SZTNH jogérvényesítési munkacsoportjának tagja rámutatott, hogy az online térben az immateriális javak ellen elkövetett jogsértések ellen a büntetőjog rendszeréből kilépve, 21. századi modern megoldások segítségével lehet hasznosan fellépni.

Ezt követően az online térben elkövetett, az e-kereskedelemhez köthető szellemi tulajdonjogot érintő és termékhamisításhoz kapcsolódó jogsértések jellegzetességeiről és bizonyítási nehézségeiről esett szó bűnügyi, valamint szabálysértési szempontból. Az online tér által jelentett kihívásokba rendészeti és vám oldalról, valamint a bevetés oldaláról is betekintést nyerhettünk, ami kiegészült a szellemi tulajdonjogot sértő termékek online monitorozásának technikai jellegű bemutatásával. Az előadók ezen felül kitértek még az üreshordozói díjjal érintett termékek online térben történő ellenőrzésére és a jogosulti képviselet tapasztalataira is, mindezt hasznos és praktikus ügyészi meglátásokkal gazdagítva.

Figyelemmel arra, hogy a konferenciának megvalósítási keretet adó Authenticity projekt célja a regionális jogérvényesítés előtérbe helyezése, a konferencia külön blokkot szentelt az IP jogérvényesítés és hamisítás elleni küzdelem Baranya vármegyében felmerült kihívásainak. A témát feldolgozó kerekasztal-beszélgetés nem csupán e terület regionális jellegzetességeibe engedett betekintést, de teret adott a Baranya Vármegyei Főügyészség, a Pécsi Törvényszék és a NAV helyi képviseletében megjelent szakértőknek arra, hogy megosszák a jogérvényesítés egyes kérdéseivel – köztük különösen a vagyoni hátrány kiszámítására készült 2017-es HENT Ajánlással – kapcsolatos szakmai álláspontjukat.

A konferencia célja, gyógyszerhamisítás és a szellemi tulajdonjogok érvényesítése aktuális kérdéseinek tárgyalása mellett az volt, hogy fórumot teremtsen a jogérvényesítésben közös célért, de különböző területeken munkálkodó szakemberek számára nézőpontjaik megvitatására, valamint a kapcsolatok építésre.

A visszajelzések alapján a konferencia értékét az adja, hogy témái nem csupán általánosságban boncolgatták e területek aktuális kérdéseit, hanem az ott jelentkező nehézségekre rámutatva gyümölcsöző párbeszédeket is indít meg ugyanazon cél érdekében, a jogérvényesítés különféle szegmenseiben munkájukat végző szakemberek között. Általános konklúzióként elmondható, hogy az egyes témák kapcsán felmerült problémákról, a mostanihoz hasonló, közös platformokon zajló koordinált kommunikáció, problémakezelés hiánypótló és nagyban hozzájárul a jogérvényesítés még hatékonyabbá tételéhez.

2024/09/24